Naadloze bogen
"Het ontwerp van de architect heeft ervoor gezorgd dat er heel wat meetwerk aan te pas is gekomen", aldus André Griemink, directeur van Griemink Klazienaveen. Hij doelt hiermee op het plafond in de nieuwe tentoonstellingsruimte van het Drents Museum in Assen. Het bedrijf heeft hier ongeveer 1.650 m² naadloos akoestisch plafond van producent Sto Isoned gemonteerd. "We hebben de rondingen in het gebogen plafond moeten bepalen aan de hand van een radius van 15,5 m, afkomstig uit het ontwerp van de architect. Dit was natuurlijk een flink puzzelwerk, maar we zijn heel erg tevreden met het eindresultaat."

pwi_drents2pwi_drents5


Het toegepaste StoSilent Panel Alu Systeem bestaat uit geluidabsorberende glasgranulaatplaten, welke volgens Martijn Teunissen, technisch adviseur bij Sto, na het aanbrengen van een dunlaagse open spuitpleister, een naadloos oppervlak hebben. “De panelen zijn met snelmontageschroeven op de metalen onderconstructie gemonteerd. De naden zijn vervolgens verlijmd met StoSilent Fix en na het schuren gerepareerd met onze egalisatiespachtel. Het gehele plafondsysteem is daarna afgewerkt met de geluiddoorlatende en decoratieve afwerklaag StoSilent Superfein.” Griemink vult aan: “Voor de onderliggende constructie hebben we Werkcon-profielen met een lengte van 6 m gebruikt. De zijkanten van het plafond hebben we afgewerkt met gips.”

 

Overdracht
Na een bouwperiode van twee jaar heeft Koningin Beatrix het verbouwde museum op 16 november officieel overgedragen aan de provincie Drenthe. Naast de nieuwe entree in het oude Koetshuis, de 2.500 m² nieuwbouw en de 12.000 planten op het dak van de tentoonstellingsruimte, is ook het bestaande monumentale gedeelte van het museum grondig aangepakt.
Architectenbureau Designed by Erick van Egeraat is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe museumvleugel waar voornamelijk grote internationale exposities te zien zullen zijn. Griemink vertelt: "Omdat de architect een nieuw pand niet vond aansluiten bij de monumentale oudbouw van het museum heeft hij besloten de nieuwe tentoonstellingsruimte onder de grond te plaatsen. De publieksruimte die de doorgang van het oude naar het nieuwe gedeelte vormt bevindt zich tevens onder de grond. Op het dak van de nieuwbouw is een tuin aangelegd, die tijdens de openingstijden van het museum voor iedereen toegankelijk is."
In de nieuwe tentoonstellingszaal presenteert het museum de grote openingstentoonstelling ‘De Gouden Eeuw van China’ over de bloeitijd van de Tang-dynastie (618-907 na Chr.): de glorieuze dynastie met de grootste open culturele uitstraling uit de hele Chinese geschiedenis. Circa 150 voorwerpen van aardewerk, zilver, goud, glas en steen tonen het vakmanschap tijdens deze Gouden Eeuw van China.

De volledige projectbeschrijving van het Drents Museum is te lezen in Plafondenwand.info 6-2011