Schuurmans Afbouwsystemen wint Internationale Gyproc Trophy

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Schuurmans Afbouwsystemen uit Vught heeft de overall Grand Prix van de twaalfde editie van de Internationale Gyproc Trophy gewonnen voor de afbouw van Woongebouw Pontsteiger. Daarnaast is het bedrijf uitgeroepen tot runner-up in de categorie Non-Residential met het project Raadhuishotel. De winnende projecten werden vrijdag 5 november tijdens een live YouTube-uitzending bekend gemaakt. Maar liefst 74 inzendingen uit 32 landen deden mee aan de prestigieuze wedstrijd. 

Directeur Jan van Acquoy van Schuurmans Afbouwsystemen is er nog een beetje beduusd van. “Ik heb dit op dit podium van zo veel internationale goede inzendingen niet zien aankomen. Het is voor ons werk een enorme waardering.”

Grand Prix voor Schuurmans Afbouwsystemen

Schuurmans Afbouwsystemen won de Grand Prix voor de bijzondere prestaties bij de binnenafbouw van dit markante project aan het Amsterdamse IJ. De Grand Prix is de overall winnaar van alle inzendingen in alle categorieën: het project dat door de jury als hoogste is gewaardeerd.
De internationale jury waardeerde het onderscheidende werk van Schuurmans Afbouwsystemen op meerdere aspecten. Zo werd de leidende en adviserende rol die Schuurmans Afbouwsystemen op zich nam tijdens de complete afbouwproces hoog gewaardeerd. Ieder appartement werd volledig in BIM uitgewerkt, waardoor elk van de 66 high-end koopappartementen in de bovenste woonlagen uniek is. Door de slimme BIM werkvoorbereiding was bovendien uiteindelijk slechts de helft van de geplande mankracht nodig. Belangrijk onderdeel van de hoge afbouwbeoordeling was de akoestische ontkoppeling van de hoofddraagconstructie van het gebouw, met de typerende dwarsbalken. Dit alles heeft bijgedragen aan het wooncomfort van de bewoners.

Meerwaarde Habito-binnenwanden

Woongebouw Pontsteiger was een van de eerste grote woningbouwprojecten waar de innovatieve Habito-binnenwanden van Gyproc zijn toegepast omdat Schuurmans Afbouwsystemen de opdrachtgever kon overtuigen van de meerwaarde voor de bewoners van de destijds nieuw geïntroduceerde wand. Ook op logistiek vlak zijn door Schuurmans Afbouwsystemen meerdere uitdagingen op slimme wijze opgelost, zoals het gebruik van tijdelijke hijsgaten in de kern van het gebouw en just-in-time leveringen in dit lastig bereikbare deel van de stad.

Woongebouw Pontsteiger werd eerder bekroond met nationale en internationale architectuur- en BIM-awards. Het 90 meter hoge complex met de opvallende U-vorm biedt 66 high-end koopappartementen in de bovenste horizontale woonlagen, 256 huurappartementen en bedrijfsruimtes is een markante blikvanger aan het IJ in het gebied van de voormalige houthaven.

Tweede prijs ook voor Schuurmans Afbouwsystemen

De inzending van Schuurmans Afbouwsystemen won de tweede prijs in de categorie Non-Residential voor het project Amsterdamse Raadhuishotel. Het toegepaste vakmanschap om dit bijzondere project te realiseren werd door de internationale jury hoog gewaardeerd. Gedurende de transformatie van dit karakteristieke gebouw aan de Amstel naar een 5-sterren hotel – het Pestana Riverside Hotel Amsterdam – werden zeer hoge eisen gesteld en het uiterste gevraagd van het vakmanschap, de creativiteit en flexibiliteit van het bedrijf uit Vught.

Een van de eisen was het respecteren en in stand houden van de historische authentieke dakconstructie tijdens de transformatie. Door het ontbreken van tekeningen of nauwkeurige afmetingen moest veel ‘ouderwets’ handwerk worden toegepast. Ook de logistieke uitdagingen van het bouwen in het historische stadscentrum werden door Schuurmans Afbouwsystemen met succes aangegaan.

Hele winst

Toen de tweede prijs bekend werd gemaakt, brak de vreugde door in Vught. “De tweede plaats voor het Raadhuishotel vond ik al een hele winst voor ons. Het kon niet beter worden, dacht ik, gezien het niveau van de andere internationale inzendingen. Het winnen van de Grand Prix zag ik echt niet aankomen. Zo’n jury is, zeg maar, een soort Internationaal Hooggerechtshof. Zonder voorkennis bekijken ze alle projecten en vellen een oordeel. Pas toen ik de tekst las die twee minuten voor de bekendmaking van de winnaar van de Grand Prix in beeld te zien was, stootte ik een collega aan. ‘Dat zou best wel eens op ons kunnen slaan’, zei ik tegen hem. En toen ik een foto in beeld zag van Pontsteiger, wist ik het zeker. Pure vreugde en een enorme waardering voor ons werk, zo voelt het”, aldus een trotse Van Acquoi.

Corona zorgde voor uitstel

Deze 12de editie van de Internationale Gyproc Trophy zou oorspronkelijk plaatsvinden in april 2020. De coronapandemie zorgde enkele keren voor uitstel, maar 5 november was het dan toch echt zo ver en vond de uitreiking plaats via een live YouTube-uitzending.

De vier Nederlandse inzendingen bij deze Internationale Trophy waren de winnaars van de Nationale Gyproc Trophy die in september 2019 werden uitgereikt:

De 8ste editie van de Nationale Gyproc Trophy staat gepland voor september 2022.