Knauf komt met nieuwe informatietool: Planner Suite

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Vorig jaar kwam Knauf met de BIM Plug-in, een digitale tool waarmee bedrijven gemakkelijk de benodigde producten voor een bepaalde toepassing kunnen kiezen. De fabrikant vroeg de gebruikers om feedback om de tool te verbeteren en uit te kunnen breiden. Het resultaat hiervan is nu beschikbaar: Knauf Planner Suite. Een interactieve tool voor architect, aannemer en plafond- en wandmontagebedrijf die continu geüpdatet wordt met nieuwe functionaliteiten en informatie. Toeleveranciers zijn steeds meer een informatieleverancier, stelt mede-ontwikkelaar van Planner Suite Bauke Geuzebroek. “Daar heb je een tool voor nodig, dat is de Planner Suite.”

“De Knauf Planner Suite is een set van geïntegreerde diensten die planners, architecten en aannemers ondersteunt tijdens hun gehele BIM-ontwerptraject”, begint Bauke Geuzebroek zijn uitleg over de nieuw ontwikkelde tool van de plafond- en wandenfabrikant. Als manager Techniek en Akademie van de Utrechtse fabrikant is hij mede-ontwikkelaar van de interactieve tool. “Het biedt functionaliteiten om gemakkelijk geschikte Knauf producten en systemen als BIM-object te vinden, te importeren en te updaten. Voor de gebruikers is het een middel om naadloos documentatie te creëren. Denk aan hoeveelhedenstaten en bestekteksten.”

 

Efficiënt

De Planner Suite is onder andere ontwikkeld op basis van feedback die Knauf van gebruikers van de BIM Plug-in heeft gekregen, stelt Niek Wouda, Market Manager Droge Afbouw bij Knauf. “De leidraad is geweest: hoe ziet het proces van de gebruiker eruit? De volgende stap was: hoe kunnen wij dat proces efficiënter maken? De Plug-in werk als een soort digitale uitvoering van ons wandenboek. De Planner Suite gaat verder, het helpt je tijdens het gehele BIM-planningstraject. Ten eerste door de juiste Knauf producten of systemen te vinden via een intuïtieve en snelle zoekfunctie. Ten tweede helpt het je bij het onderhouden van je BIM-modellen met een ingebouwde gegevenscontrole en de optie om gegevens bij te werken met een klik op een knop. En ten derde stelt het je in staat om automatisch hoeveelhedenstaten en bestekteksten te genereren, direct vanuit het BIM-model.”

 

Gebruik

Een van de opmerkingen die Knauf kreeg na het gebruik van de BIM Plug-in, was dat de tool moest worden geïnstalleerd. Niet altijd handig als je op het werk snel informatie nodig hebt, erkent Geuzebroek. “Daarom hebben we het mogelijk gemaakt dat je ongeacht hoe je de tool benadert, je direct alle benodigde info kan vinden. Ofwel als een browser gebaseerde webapplicatie, of als een BIM Plug-in voor Revit en ArchiCAD. De webapplicatie vereist geen installatie en is handig voor planners en applicateurs die snel geschikte Knauf-producten en -systemen moeten vinden of documentatie en statische bestekteksten moeten downloaden. De BIM Plug-in biedt directe integratie in jouw BIM-software en maakt daarmee verdere functies mogelijk, zoals directe import van BIM-objecten, BIM-objectdatachecks, en hoeveelheidsberekeningen op basis van bestaande BIM-modellen. Het is daarom de aanbevolen optie als je complete projecten in BIM plant.”

 

Dynamisch

De Planner Suite is volgens Geuzebroek ontwikkeld als een dynamische tool. “De functionaliteit van de Planner Suite wordt continu bijgewerkt om de gebruikerservaring te verbeteren. De ingevoerde data worden non-stop geactualiseerd. Om er zeker van te zijn dat je de meest actuele informatie gebruikt, raad ik je aan om de geïntegreerde updatefunctie van de Planner Suite BIM Plug-in te gebruiken. Je hoeft hem dan maar één keer te downloaden. Door de BIM Plug-in te gebruiken, heb je overigens nog een voordeel ten opzichte van de webversie. In de webversie heb je toegang tot de volledige technische documentatie vanaf de resultatenpagina na het uitvoeren van een systeemzoekactie. In de BIM Plug-in wordt de technische documentatie automatisch opgenomen in de BIM-objecten van de producten en systemen.”

 

Toegevoegde waarde

Ook Wouda stelt dat de Planner Suite een belangrijke toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de BIM Plug-in. “We hebben de BIM Plug-in ontwikkeld als voorbereiding op toekomstige functionaliteiten. Daarom was de feedback van de gebruikers zo belangrijk. De Planner Suite is ontwikkeld voor de gehele keten, van ontwerpers tot en met de verwerkers. Die laatste groep kan in de toekomst nog meer met de informatie doen, bijvoorbeeld een bestelling bij de toeleverancier plaatsen. Maar ook voor de toeleverancier heeft deze digitalisering een toegevoegde waarde. Zij krijgen steeds meer vragen, ze zijn als het ware een informatieleverancier geworden. Daarvoor is de Planner Suite een ideale tool.”

Geuzebroek plaatst ten slotte nog een kanttekening. “De Planner Suite en de BIM Plug-in zijn superhandige tools die het werken voor meerdere partijen in de keten absoluut gemakkelijker maakt. Die komen echter niet in de plaats van een persoonlijk projectadvies van onze projectadviseurs. Projectadviseurs focussen zich meer op de projectspecifieke eisen die aan wanden en plafonds worden gesteld. Het is de combinatie van deze informatiebronnen waarmee Knauf de bouw versterkt.”

 

De Knauf Planner Suite is hier te downloaden.