Vanaf de weg is een blik door de immense ramen voldoende om te weten wat de corebusiness is van het bedrijf dat aan de Astridlaan in Geraardsbergen huist; fietsen, meer specifiek wielrenfietsen. Het betreft de eerste conceptstore van Specialized en S-Works, twee merken waarvan de modellen in de Verenigde Staten worden geassembleerd. Het ontwerp van de conceptstore is van ODA Architecture uit Geraardsbergen. Het mocht absoluut geen klassieke winkel worden, maar een flagshipstore waar merkbeleving centraal staat, zegt architect Mathias Desmecht over de opdracht die hij kreeg. “Een ruimte die niet alleen producten toont, maar ook het DNA van het merk voelbaar maakt; technisch, esthetisch en vooruitstrevend. De uitdaging was om dit vertalen naar een totaalervaring in een bestaande structuur.”
Fiets als icoon
ODA Architecture benaderde de ruimte als een scenografie, met gelaagde zones, gerichte zichtlijnen en een duidelijke dramaturgie, vervolgt Desmecht zijn uitleg. “Alles is opgebouwd rondom de fiets, als object en als icoon. Van het parcours door de winkel tot het materiaalgebruik en de belichting, elk element draagt bij aan een ervaring die het louter commerciële overstijgt.”
De architect van ODA Architecture stelt dat het grote, ovale plafondeiland het zwaartepunt van het ontwerp vormt. “We wilden een sterk contrast creëren, bijna clair-obscur. Onder het zwarte, spiegelende volume ontstaat een lage, intieme zone, waar licht wordt gedempt en rust heerst. Daaromheen ontstaat net het tegenovergestelde: een heldere, hoge ruimte waar de fietsen in fel licht baden, weerspiegeld door de transparante polycarbonaat wanden. Het plafondeiland zelf suggereert snelheid, beweging en controle – waarden die nauw bij Specialized aansluiten – maar roept tegelijkertijd een museale sfeer op. Geen commerciële chaos, maar wel een plek waar elk object, elke fiets de aandacht en rust krijgt die het verdient. Soms letterlijk op een sokkel.”
Renders omzetten in producten
Aan Confistruct uit Aalst de schone taak om het ontwerp praktisch in te vullen. “Dat begint bij het omzetten van de renders in producten. Met als grootste uitdaging het grote ovale plafondeiland”, vertelt Lee Vlerick, Managing Partner bij het bouwbedrijf. “Dan spreken we over het leggen van een puzzel, je moet de plannen werkbaar maken. Hoe bouw je het ovale eiland op, hoe bouw je het ophangsysteem op en welke rand gebruik je bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor een boord van gipskarton, maar dan krijg je niet een echt strak resultaat. Toen wisten we ons een bezoek van Frederik David te herinneren. De Area Sales Manager Oost- en West Vlaanderen van Rockfon liet ons toen een randprofiel zien, Rockfon Chicago Metallic Infinity. Een veel elegantere oplossing dan gipskarton. Dat was het ontbrekende puzzelstukje.”
Ovaal uitzetten in de ruimte
De keuze voor de producten was gemaakt: het Infinity-profiel voor de ophanging en vanwege de hoge glansgraad werd gekozen voor plafondpanelen van Hunter Douglas, stalen tegels met een modulemaat van 600 x 600, gepoedercoat in zwart 9005 hoogglanslak. De volgende stap bestond uit het uitzetten van de ovaal in de ruimte. Projectleider Lode van den Bergh van Confistruct: “De lijn van het plafondeiland komt terug op het plafond, dat in hetzelfde patroon geschilderd moest worden en in het vloerpatroon. Hoe krijg je dat perfect samenlopend? Daar hebben we wel even over na moeten denken, maar uiteindelijk kregen we het Eureka-moment: we gaan punten uitzetten via Autocad.”
Confistruct nam de boordpunten van de wanden als uitgangspunt, vervolgt Van den Bergh de uitleg. “Wij hadden een raster uitgetekend dat we digitaal in een tekening konden omzetten. Vervolgens hebben we perfect de punten uitgezet. Bij de montage hebben we eerst de structuur te ver uitgezet – buiten het ovaal dus – en vervolgens afgeknipt tot de punten die volgens ons tekenprogramma stonden aangegeven.”
Gouden fiets van Remco Evenepoel
De zwarte gordijnen zijn dicht. Op het podium erachter staat een wielrenfiets, die zojuist naar wens van de klant is samengesteld. Het juiste frame in combinatie met het stuur, de remmen, het versnellingsapparaat, de blinkende velgen. De klant heeft nog even inspiratie opgedaan aan de andere kant van het podium. Daar staat een gouden fiets. “Dat is de fiets van Remco Evenepoel, Olympisch kampioen tijdrijden en de wegwedstrijd. Na het behalen van de eerste gouden plak zijn drie van zijn fietsen hier goud gespoten. Deze mochten wij tentoonstellen. Als een renner in de Tour De France in het geel rijdt op een S-Works-fiets, dan spuiten wij hier een aantal fietsen geel die naar Frankrijk worden vervoerd”, legt een verkoper desgevraagd uit. Terug naar het gordijn. De aandacht van Vlerick en Van den Bergh gaat echter niet uit naar de fiets die op het podium staat opgesteld. Zij kijken naar boven, naar de gordijnrails waar de zwarte gordijnen soepel open worden getrokken. Vlerick: “Normaal gesproken hadden we hiervoor een gordijnbak moeten maken. We moesten werken met een opening van 18 mm. Het Infinity-profiel bleek ook hiervoor de perfecte oplossing te zijn, maar dan anders toegepast, zo kregen we als advies van John Smeets, Technisch Manager Rockfon Benelux. “Je moet twee profielen met de gladde zijde naar elkaar toe monteren. Je hebt dus als het ware een profiel dat naar buiten draait en een profiel dat naar binnen draait. Deze moeten synchroon meelopen, van belang is dat de beginradius goed is. Net als bij het eiland is een rand van 2 cm gebruikt, hetgeen een superstrak uiterlijk als resultaat heeft. Je hebt hierdoor namelijk geen koof nodig. De profielen zijn op voorhand gemeten en vervolgens geproduceerd. Tot op de millimeter nauwkeurig kwamen ze binnen, dat is altijd een spannend moment.”
Out of the box-oplossing
Het glanzende ovale plafondeiland moest volgens het ontwerp ‘spiegelen’ op het plafond en op de vloer. De vorm is op het plafond en op de vloer met zwarte verf geaccentueerd. “Ook weer een precisiewerkje”, vertelt Van den Bergh met gevoel voor understatement. “Een precisiewerkje waarvoor we een out of the box-oplossing hebben bedacht. Eigenlijk te simpel voor woorden. We hebben namelijk de boordpunten van de landmeter op het plafond gebruikt. Daar hebben we door een dikke elektrabuis te buigen een verbinding tussen de punten gemaakt. De ontstane vorm hebben we vervolgens op dezelfde manier op de vloer uitgezet. Zo ‘reflecteert’ de glanzende hemel – zoals we het eiland tijdens het project zijn gaan noemen – op het plafond en op de vloer.”
De succesvolle uitvoering van een project heeft vaak ook wel met een dosis geluk te maken, stelt Vlerick. “ODA Architecture wilde een zo hoog mogelijke glansgraad bij het plafondeiland. Voor de T-profielen van Rockfon betekende dat de glanskleur 08. Standaard wordt de kleur 88 gebruikt, 08 zit niet meer in het programma van Rockfon. We hebben door heel België de benodigde profielen in de juiste kleur 08 verzameld, bij groothandels, bij collega-bedrijven. Uiteindelijk hebben we ze bij elkaar gekregen”, lacht hij.
Transparante wanden
Je zou bijna denken dat de nieuwe conceptstore van Specialized en S-Works alleen uit de glanzende hemel bestaat. Niets is minder waar. Confistruct heeft ook de transparante wanden van het nieuwbouwdeel gemonteerd. “Dit was wel een uitdaging”, geeft Van den Bergh aan. “De transparante polycarbonaat wanden zijn volgens de fabrikant eigenlijk niet als wand bedoeld. Het zijn dakpanelen. De fabrikant wist niet dat zijn product ook als wand kon worden toegepast, wij hebben met dit project bewezen dat het kan. En dat het er geweldig uitziet.”
Terug naar de benedenverdieping van het pand in Geraardsbergen. Op twee plekken in de showroom zijn bioscoopachtige zitjes gecreëerd; twee stoelen voor een enorm tv-scherm met boxen aan weerszijden, afgeschermd met een gordijn. “Dit worden de ‘bike reveal’ plaatsen genoemd. De uitgekozen fiets is in de Verenigde Staten geassembleerd en staat in Geraardsbergen klaar voor de klant. De klant neemt plaats, op het scherm is een tekst te zien in de trant van ‘Gefeliciteerd meneer Leistra met de aankoop van uw nieuwe fiets’, waarna via een opening in de vloer de fiets met een liftje langzaam naar boven komt. Allemaal voor de luxe beleving. Die lift is speciaal gemaakt voor de revealbak, die wij hebben gemaakt. Ik moet toegeven dat ik het wel spannend vond toen het tv-scherm met de boxen in de ombouw werd geplaatst, Maar gelukkig paste het perfect”, zucht Van den Bergh.
Echte interieurbouwspecialisten
Om je heen kijkend vallen steeds meer details van het interieur op, van de vindingrijke kwaliteiten van het bedrijf uit Aalst. “We hebben in feite het totale interieur verzorgd. Al het meubilair, alle rekken. Van de kleine buizen waar kleine monsters van de framekleuren in hangen tot de spiegelwand van 10,7 x 2.80 m. Dat is gecombineerd met bomen, planten en zelfs een blok porfier uit de groeve van Lessen. En we hebben de werkzaamheden uitgevoerd terwijl de winkel open bleef. Het bestaande gebouw is namelijk uitgebreid met een stuk nieuwbouw. De winkel is tijdelijk verhuisd naar de nieuwbouw. In die tijd hebben wij het bestaande deel onder handen genomen. Na de terugverhuizing van de winkel hebben we het nieuwbouwgedeelte met de glanzende hemel gemaakt.”
Technisch Manager Smeets van Rockfon is niet verbaasd over het prachtige eindresultaat. “We hebben hier te maken met echte interieurbouwspecialisten, die denken in processen en oplossingen. We hebben regelmatig adviesmomenten gehad, via Teams en ter plaatse. We hebben samen over detailleringen nagedacht. Bijvoorbeeld om een extra profiel te monteren bij de ophangers en door profielen te schoren waardoor er geen beweging meer in het frame van het eiland mogelijk is. Allemaal vakwerk. Chapeau!”
Bouwpartners
Opdrachtgever: Specialized, Morgan Hill
Architect: ODA Architecture, Geraardsbergen
Fabrikant randprofielen en gridsysteem plafondeiland: Rockfon, Roermond
Fabrikant plafondpanelen plafondeiland: Hunter Douglas Belgium, Lokeren
Montage: Confistruct, Aalst
Foto’s: Bart Gosselin Photography