Building Holland Digital opent met lancering UOB-app

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, presenteert op 27 oktober tijdens Building Holland Digital de eerste volledig werkzame app voor de UOB. De app maakt het mogelijk om de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) in de praktijk toe te passen. Dit open platform zorgt voor uitwisseling van bim 3D-modellen tussen alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Naar verwachting zullen steeds meer leveranciers data aanleveren voor de UOB. Ook zullen er meer UOB-apps beschikbaar komen.

Building Holland Digital is een drie dagen durend online innovatie-event met meer dan vijftig keynote speakers, break-out sessies, side events, netwerkmogelijkheden en digitale stands. Doekle Terpstra bijt dinsdag het spitst af. Gelijktijdig wordt de Nationale Werkconferentie Cirkelstad gehouden. Wie wil registreren kan dat doen op www.buildingholland.nl. Building Holland Digital wordt gehouden van dinsdag 27 tot en met donderdag 29 oktober.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, lanceert tijdens de opening de UOB-app. Hij ziet de app als een onmisbare tool voor ketensamenwerking. Terpstra: “Als installatie- en bouwsector willen we onze verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom moeten we werken aan onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit. Digitalisering en samenwerking zijn cruciaal voor een duurzaam, circulair en innovatief land.”

UOB groot belang voor de hele sector

Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. Terpstra: “Eiland-automatisering is niet genoeg. We moeten echt samenwerken op basis van open standaarden. Met de UOB zorgen we voor de standaardisatie die nodig is om binnen ieder bedrijf datagedreven te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. In elke schakel van de keten.”

De UOB is nu beschikbaar in Autodesk Revit dankzij TheModus Essential-app van Cadac. Dit betekent dat installateurs de UOB nu kunnen toepassen in hun projecten. Dit biedt volop kansen, zeker voor generiek ontwerpen. De mogelijkheden voor specifiek ontwerpen worden elke dag groter, doordat fabrikanten steeds meer productdata toevoegen volgens de nieuwe ETIM-MC standaard.

digiGO

De open Uniforme Objecten Bibliotheek is één van de versnellingsprojecten van de digiGO. Met dit initiatief willen de overheid, Techniek Nederland en Bouwend Nederland de digitalisering in de bouw een impuls geven. De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie zonder fouten kan plaatsvinden. Dat is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. Zo is de UOB een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D.