Gyproc Nederland introduceert Gyproc LOOPD: hét eerste remontabele Metal Stud-wandsysteem

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Tot op heden waren de gipswanden van Gyproc geschikt voor eenmalig gebruik om vervolgens gerecycled te worden. Daar komt nu verandering in. Met de introductie van Gyproc LOOPD zijn alle Gyproc-wanden opgebouwd met gipskartonplaten remontabel en kunnen de verschillende bouwdelen opnieuw worden gebruikt. De prestaties op het gebied van brand, geluid en stabiliteit blijven gegarandeerd. De bouwmaterialen van nu, worden ook de bouwmaterialen van later.

Volgens Mark van Houten, commercieel directeur Gyproc en Isover Nederland, stijgt de vraag naar hergebruik van grondstoffen en duurzame oplossingen in de bouw en wordt die alleen maar groter. “Als fabrikant van gipssystemen en -producten voor de binnenruimte zijn wij ons bewust van onze rol in het verduurzamen van de gezamenlijke leefomgeving. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een duurzame innovatie om onze binnenwanden herbruikbaar te maken. Deze oplossing hebben we gevonden in het Gyproc LOOPD-wandsysteem!”, legt hij uit.

 

Remontabele wanden door de losmaakbare voeg

De voegafwerking van het Gyproc LOOPD-wandsysteem is na gebruik van de wand losmaakbaar. Op deze manier worden de schroeven zichtbaar en kan de Metal Stud-wand eenvoudig worden gedemonteerd voor hergebruik of recycling. “Daarmee zijn dit onze duurzaamste wanden tot nu toe. En dat niet alleen! Zo werken we met elkaar aan een wereld met mínder gebruik van nieuwe grondstoffen en méér gebruik van bestaande materialen. Met deze innovatie zetten we een grote stap in de richting van de verschillende doelstellingen die Saint-Gobain, onze moederorganisatie, heeft gesteld om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn en bij te dragen aan een circulaire economie”, aldus Van Houten.

 

Hergebruik van de verschillende bouwstenen van Gyproc-wanden

De mate van hergebruik is afhankelijk van het type en de staat van demontage. Standaard Gyproc-gipskartonplaten zijn één tot twee keer herbruikbaar, de sterkere DuraGyp-gipskartonplaat is circa drie keer herbruikbaar en de zeer robuuste HABITO-gipskartonplaat is ongeveer vijf keer herbruikbaar. Gyproc Metal Stud-profielen kunnen circa drie keer opnieuw worden gebruikt. De prestaties op het gebied van brand, geluid en stabiliteit blijven gegarandeerd bij schroefgaten in de gipskartonplaten. Na gebruik zijn alle onderdelen volledig recyclebaar.

 

Direct aan de slag met Gyproc LOOPD-wandsystemen

In de Gyproc Selector zijn de meest voorkomende Gyproc-wandsystemen als LOOPD-wandsysteem opgenomen. De Gyproc Selector biedt de mogelijkheid om eenvoudig het juiste wand- en plafondsysteem te selecteren en te zoeken op systeem en op toepassing. De informatie in de Gyproc Selector is altijd up-to-date. Tevens is van ieder systeem een BIM-object beschikbaar in de Gyproc BIM plug-in. Deze unieke plug-in is beschikbaar voor Revit (2019, 2020, 2021 en 2022) en Archicad (23, 24 en 25).