Heartfelt-plafondsysteem met origamitechniek

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hunter Douglas Architectural introduceert HeartFelt Origami. De combinatie van het materiaal – vilt in vijf tinten grijs – en de vorm, panelen gevouwen volgens de origamitechniek, geeft volgens de fabrikant elke ruimte een zeer opvallende uitstraling. 

De uitbreiding van de vilten plafondsystemen uit HeartFelt-programma heeft uiteraard de eigenschappen waar het systeem om bekend staat: esthetiek in combinatie met hoge akoestische prestaties. Met dit nieuwe ontwerp introduceert Hunter Douglas Architectural een plafondsysteem waarvan de vorm en verstijving gebaseerd zijn op de origami-vouwtechniek. Dit maakt dat de vilten panelen extra stijfheid en zeer gunstige akoestische eigenschappen krijgen. Deze wijze van vouwen resulteert in een bijzonder fraaie afwerking, maar zorgt tegelijk voor veel geluiddemping. “Bij de ontwikkeling van ons nieuwe ontwerp bestudeerden we uitgebreid de oosterse vouwtechniek. Origami is namelijk een zeer praktische methode om materiaal stijf te krijgen, zonder dat je andere materialen of producten hoeft toe te voegen. Daardoor kan dit systeem een prominente rol spelen bij onze wens en streven naar circulair en duurzaam bouwen. Tegelijk levert de uiteindelijke vorm, een speels veld van driehoeken, een sterke geluiddempende prestatie”, vertelt Marijn Verlinde, technical productmanager bij Hunter Douglas Architectural. 

Meerwaarde Heartfelt Origami

Juist voor architecten en interieurontwerpers zorgt het nieuwe plafondsysteem in meerdere opzichten voor meerwaarde, aldus Verlinde. “Esthetisch biedt HeartFelt Origami hen een exclusieve en tegelijk zeer creatieve plafondafwerking. Omdat er vijf verschillende afmetingen zijn, heeft de ontwerper ook veel vrijheid om een vorm, of combinatie van vormen, te kiezen die het beste bij een specifieke ruimte past. Bovendien zijn de HeartFelt Origami-plafondpanelen verkrijgbaar in vijf tinten grijs; van wit tot zwart. Op termijn wordt dit kleurenpalet uitgebreid. De origami-vorm van dit nieuwe plafond levert, zo blijkt uit metingen, een akoestisch sterke prestatie. Door het overwegend gesloten karakter van het HeartFelt Origami plafondsysteem ontstaat een geluiddempende waarde van circa αW 0,8. Dat maakt de toepassing niet alleen erg fraai in representatieve ruimtes, maar zorgt er ook voor dat galm en stemgeluiden in drukke kantoortuinen, publieksgebouwen of andere panden sterk worden verminderd.” 

Voordeel

Als belangrijk voordeel van dit plafondsysteem noemt de fabrikant ook de eenvoudige en snelle wijze van installeren. Het basismateriaal bestaat uit vlakke panelen vilt. De uiteindelijke vorm ontstaat door het materiaal – de vilten panelen – tijdens de installatie via de vouwlijnen en insnijdingen het juiste patroon te geven. Bij de installatie worden eerst de profielen aan een railsysteem aan het plafond bevestigd. Vervolgens worden de panelen via een klemsysteem aan het profiel bevestigd. Zo creëren de origami-patronen aan het plafond een fraai geheel dat met de juiste verlichting in een prachtig licht-en-schaduw-spel resulteert. HeartFelt Origami kan als ruimtevullend plafondsysteem, maar ook als eiland-oplossing worden geïnstalleerd.

Klik hier voor de installatievideo en klik hier voor een timelapse.