Hunter Douglas levert binnenplafond Stadskantoor

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Mecanoo Architecten heeft met het nieuwe Stadskantoor van Heerlen een prachtig project opgeleverd. Hunter Douglas Architectural nam het binnenplafond voor zijn rekening. De ontwerpers kozen voor een houten Grill-plafond van hoogwaardig houtfineer, waarmee een perfecte combinatie van esthetische kwaliteit en functionaliteit bereikt werd. Het ontwerp van het Nieuwe Stadskantoor is er een van esthetische grandeur. 

In het ontwerp van Mecanoo Architecten is het bestaande heuvellandschap doorgetrokken en versterkt op de plek van het raadhuis en stadskantoor. Van de topografie wordt gebruikt gemaakt door bijvoorbeeld functies als de nieuwe transparante entree onder het maaiveld te plaatsen. Ook aan het interieur is de nodige aandacht besteed. Voor het binnenplafond is gekozen voor een houten Grill-plafond van Hunter Douglas Architectural, in een mat afgelakte eiken finish. Volgens architect Gijs Sluijter beantwoorde dit plafond het best aan zowel de esthetische als de pragmatische eisen. Desgevraagd legt hij de keuze als volgt uit: “Het Stadskantoor is natuurlijk een gebouw met een belangrijke functie. Ook binnen moet het daarom aantrekkelijk zijn, de rol van het plafond moet daarin zeker niet onderschat worden. De keuze voor Europees eikenhout werkt daaraan mee, omdat dit een warme uitstraling biedt waarbij de ribben een subtiele richting geven aan de bezoeker van het gebouw.” 

Praktische overwegingen 

Naast het esthetische verhaal waren er ook de nodige praktische overwegingen die meespeelden bij de keuze voor het plafond. Sluijter: “Het moest ook mogelijk zijn om veel techniek in de plafondconstructie weg te werken. Dit kan met dit design gemakkelijk tussen de 30 mm ribben. Denk aan verlichting, sprinklerinstallaties en alle andere mogelijke elektronica die in het plenum weggewerkt mag worden. Het resultaat is een egaal plafond dat door het eikenhouten fineer een warme uitstraling biedt”, aldus Sluijter. “En doordat er geen onderbroken lijnen zijn, biedt het bovendien rust. Tussen de lamellen van het plafond bevindt zich een hoop techniek. Maar dit is voor de bezoeker niet waar te nemen.” 

Een open systeem van Hunter Douglas

Hans Weeland was als projectadviseur bij Hunter Douglas Architectural nauw betrokken bij het project. “Het architectenbureau was op zoek naar een open, houten systeem met akoestische eigenschappen. Ons houten Grill-plafond beantwoordde aan al die eisen. Uiteindelijk is er gekozen voor een plafond dat middels het backersysteem bevestigd is en bestaat uit panelen van 2700 x 320 x 70 mm”, aldus Weeland. Ook aan de akoestische eigenschappen is volgens de projectadviseur gedachtt. “Het plafond is uiteindelijk toegepast over zo’n 600 m², in de centrale entreehal en de grote videruimte. Dit zijn beiden ruimtes waar bezoekers ontvangen worden, dus daar kan het wel eens rumoerig worden. Daarom is er tevens gekozen om akoestisch materiaal te gebruiken zoals vele plafonds van Hunter Douglas dat ook hebben. Omgevingsgeluid gaat zo langs de ribben heen, en daarboven zit dan een laag akoestisch materiaal dat geluiddempend werkt.” 

Voordelen van een MDF-plafond 

Naast de esthetische kwaliteiten biedt een plafond, bestaande uit een kern van MDF, nog meer voordelen, aldus Weeland. “Het voordeel van MDF is dat het brandveilig is, waardoor het op zeer veel plekken toegepast kan en mag worden. Het beantwoordt dus aan de strengste veiligheidsnormeringen op het gebied van brandveiligheid.” Het gebruik van MDF is volgens Weeland ook duurzaam. “MDF is in essentie resthout, waardoor het ook nog eens een zeer duurzame optie is. Daardoor is een Houten Grill-plafondsysteem in veel opzichten een ideale optie. Ook de grote ontwerpvrijheid zorgt voor een veelzijdige toepassing waarbij er op efficiënte wijze aan de wens van de ontwerper voldaan kan worden.”