NOA wil verlenging noodmaatregelen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Gelukkig hebben nog maar weinig (af)bouwbedrijven gebruik hoeven maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), maar of dat zo blijft, is hoogst onzeker. Stichting AFNL-NOA, Cumela en Koninklijke OnderhoudNL hebben minister Koolmees daarom een brief gestuurd met het dringende verzoek om de NOW-regeling (die op 31 mei afloopt) te verlengen.

De partijen vinden dat bedrijven in de bouw, afbouw, infra, onderhoud, groen en grond ook na de bouwvak nog gebruik moeten kunnen maken van de noodmaatregel. Want veel signalen wijzen erop dat er nu nog redelijk wat werk is, maar dat nieuwe opdrachten uitblijven. Koolmees heeft, na een motie van VVD en CDA, toegezegd naar een oplossing te kijken.

Laat-cyclische reactie

De brancheorganisaties verwachten dat het effect van de coronacrisis pas na de bouwvak zichtbaar zal zijn omdat zij tot nu toe, weliswaar aangepast en onder regiem van het protocol ‘samen veilig doorwerken’, behoorlijk hebben kunnen doorwerken. Maar in het najaar verwacht men in deze sectoren de klap vanwege het dalen van opdrachten als gevolg van de economische gevolgen van de corona-crisis en de laat-cyclische reactie die dit teweeg brengt op deze sectoren.

Bedrijven doen er alles aan om het werk nu zoveel mogelijk door te laten gaan. Vooralsnog is het signaal dat er nog redelijk wat werk is doordat werk naar voren geschoven is/wordt of afgemaakt kan worden, maar dat nieuwe (vervolg-) opdrachten uitblijven. Juist dan hebben ondernemers in de bouw & infra, inclusief afbouw en onderhoud steun nodig van de overheid.

De huidige NOW loopt af op 31 mei. Het kabinet moet nog besluiten over verlenging voor de periode juni, juli, augustus. De gezamenlijke brancheorganisaties pleiten daarvoor en voor een verlenging na de bouwvak.

Lees hier de gezamenlijke oproep.