Nieuw plafond Ecophon lijkt te zweven bij Coach & Result in Ulvenhout

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Saint-Gobain Ecophon heeft een nieuw plafondpaneel ontwikkeld, de Master Eg. Op zoek naar een geschikte showcase kwam het bedrijf uit Etten-Leur terecht bij Coach & Result in Ulvenhout. Medewerkers van Ecophon hadden namelijk tijdens een cursus bij het trainingshuis proefondervindelijk ervaren dat de akoestiek in de vergaderruimte erg slecht was. Het ontwerp van Stan van Rijn van Normakoestiek en Koen Smulders van Saint-Gobain Ecophon zorgt voor een speels beeld in het plafond dat lijkt te zweven. “Een designplafond dat esthetisch en functioneel perfect in deze ruimte past.”

‘Succes is de motor van elk bedrijf, het resultaat van alle inspanningen. Als team en persoon wil je ook succesvol zijn. Dat geeft het werk zin en maakt het nog eens veel leuker. Wij zijn gespecialiseerd in het vergroten van de commerciële slagkracht en het verhogen van de klantbeleving. Al meer dan twintig jaar ondersteunen wij organisaties en medewerkers bij het realiseren van hun doelen.’ Deze promotietekst is te lezen op de website van Coach & Result uit Ulvenhout, het ‘trainingshuis voor succesvolle klantrelaties’ zoals de pay-off op de website luidt. De trainingen worden gehouden in het onlangs betrokken pand van de organisatie in Ulvenhout. Akoestiek is erg belangrijk bij het overbrengen van de boodschap en dat het daar in een vergaderruimte van Coach & Result aan schortte, ondervonden medewerkers van Ecophon zelf tijdens een bijeenkomst, vertelt Koen Smulders, salesmanager bij het bedrijf uit Etten-Leur. “De ruimtes zijn strak gestuct en hebben een slechte akoestiek. De nagalmtijd is veel te lang. Er kan eigenlijk niet op een akoestisch wenselijke manier een cursus worden gegeven of een vergadering worden gehouden.”

 

Showcase

Saint-Gobain Ecophon had inmiddels een nieuw plafondpaneel ontwikkeld en was op zoek naar een geschikte showcase. “De Master Eg was ons nieuwe plafondpaneel. Akoestisch en esthetisch zeer geschikt voor de vergaderruimte van Coach & Result. Eén en één was snel opgeteld na onze ervaring. Dat moest de showcase worden”, aldus Smulders.

Het nieuwe Master Eg-paneel lijkt te zweven. Smulders legt uit waarom: “De panelen zijn in het zichtgedeelte wit geverfd, tegen een zwarte achtergrond. Het systeem verbergt hierdoor de ondersteunende paneelkanten, waardoor het paneel lijkt te zweven. De panelen dragen aan vier kanten en worden vanuit het plenum als een doorzakpaneel gelegd. Je laat het als het ware zakken en het paneel borgt zichzelf. Het is dus gemakkelijk te monteren en ook gemakkelijk te demonteren. De panelen zijn 40 mm dik, waardoor ze akoestisch al goed presteren. Bovendien zijn ze voorzien van een afwerking met Akutex FT, in combinatie met de kern van glaswol zorgt dit voor een optimale geluidsabsorptie. Dankzij de fijne poriën is het product minder gevoelig voor vervuiling en gemakkelijker te reinigen.”

 

Voldoende absorptiemateriaal

Aan Normakoestiek uit Oisterwijk de eer om als eerste afbouwbedrijf met de Master Eg te werken. Directeur Stan van Rijn nam ter plaatse bij Coach & Result poolshoogte. “De akoestiek van de vergaderruimte was inderdaad echt slecht. Die moest worden verbeterd door voldoende absorptiemateriaal aan te brengen. De nagalmtijd moest drastisch omlaag, het geluid moest worden geabsorbeerd tot het juiste niveau. De Master Eg-panelen hebben absorptieklasse A en zijn dus prima geschikt.”

Van Rijn maakte samen met Smulders het ontwerp voor het nieuwe plafond. “De nieuwe panelen bieden de mogelijkheid om met de afmetingen – ze zijn verkrijgbaar als panelen van 600×600, 1200×600, 1200×1200 en 2400×600 – en de belijning van de profielen te spelen. Bij de vergaderruimte van Coach & Result zorgden de leidingen die langs het bestaande plafond waren gemonteerd en de wandairco voor knelpunten in het ontwerp. We hebben daarom ervoor gekozen om een koof in te brengen, waardoor een eiland ontstond. Daarnaast wilden we per se met hele panelen werken in het ontwerp. Hierdoor is het een precisiewerk geworden.”

 

Geïntegreerd

Bij de vergaderruimte van Coach & Result heeft Ecophon nog een noviteit toegepast. Smulders: “We hebben voor de verlichting de zogenoemde Square-armatuur gebruikt. Die is volledig geïntegreerd in de Master Eg-panelen en wordt dus op dezelfde manier gemonteerd. Boven de panelen zijn stopcontacten aangebracht, het is dus een kwestie van plug-and-play. In het verleden werd de armatuur los op het paneel aangebracht. De aansluiting moest dan door een E&W-installateur worden gedaan. Nu kan het plafondmontagebedrijf dit doen, waardoor er natuurlijk veel sneller gewerkt kan worden”, legt hij uit.

 

Lastiger

Smulders gaf eerder al aan dat het nieuwe paneel gemakkelijk te monteren is, maar volgens Van Rijn was dat nog niet een abc’tje als je het voor de eerste keer monteert. “Je hebt te maken met een nieuw product. Daarmee is het altijd lastiger om de maatvoering en de detailleringen op orde te krijgen. Maar met de juiste engineering vooraf en een goede instructie van de monteurs is dit vlekkeloos verlopen. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat Ecophon voor een goede ondersteuning op de werkvloer heeft gezorgd”, aldus de directeur van Normakoestiek.

 

Test

Vooralsnog is alleen de vergaderruimte van Coach & Result voorzien van het nieuwe designplafond. Smulders legt uit: “Het coachingbedrijf is niet zo lang geleden naar het huidige pand verhuisd en heeft behoorlijke investeringen moeten doen. Daarom hebben we alleen de vergaderruimte aangepakt als test. Deze wordt nu als trainingsruimte gebruikt.”

Voor Ecophon is het ondanks de geringe omvang toch een belangrijk project, zo verduidelijkt Smulders. “We wilden per se een showcase voor ons nieuwe product. Je moet ervoor zorgen dat je op den duur in bestekken wordt voorgeschreven. Dan is een praktijkcase waarin je het kunt demonstreren van groot belang.”

Van Rijn is tevreden met de primeur. “Het eindresultaat is een designplafond dat perfect in de ruimte past, zowel esthetisch als functioneel. Het verschil tussen hoe verschrikkelijk de akoestiek was en nu is enorm!”

 

Bouwpartners

 

 

Opdrachtgever: Coach & Result, Ulvenhout

Ontwerp: Normakoestiek, Oisterwijk; Saint-Gobain Ecophon, Etten-Leur

Fabrikant plafonds: Saint-Gobain Ecophon, Etten-Leur

Montage plafonds: Normakoestiek, Oisterwijk

 

Dit artikel is gepubliceerd in Plafondenwand.info 3-4-2021. Nog geen abonnee? Klik hier