Milieuvriendelijke brandvertragende behandeling met geaccrediteerde CE-markering

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Veteka uit Middelbeers introduceert een nieuwe, milieuvriendelijke brandvertragende behandeling die de brandklasse van hout verhoogt naar Euroklasse B. Het hout wordt behandeld met een 100 procent biologisch afbreekbare, polymeervrije brandvertrager en heeft géén afwerkende coating nodig om uitloging tegen te gaan. Het brandvertragend behandelde hout is onderhoudsarm, duurzaam en kan zowel binnen als buiten veilig worden toegepast. De geaccrediteerde CE-markering en DOP verklaring tonen aan dat de behandeling voldoet aan de Europese wetgeving.

“Veteka heeft jarenlange ervaring met het brandvertragend impregneren van hout”, vertelt Bas Kemps, directeur van Veteka. Onder de naam ‘Veteka FireProtect’ impregneren we hout in eigen autoclaaf volgens de hoogste normering. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Burnblock, leverancier van brandvertragende producten. We zijn trots om hun gepatenteerde brandvertrager op de Nederlandse markt te brengen. In tegenstelling tot veel andere aanbieders bestaat onze behandeling uit 100 procent natuurlijke ingrediënten, is het niet-toxisch, 100 procent biologisch afbreekbaar en pH neutraal. Bovendien is onze brandvertrager de allereerste die Cradle-to-Cradle Certified GOLD heeft behaald. Door middel van vacuümdruk wordt het hout behandeld met deze unieke brandvertrager en wordt de brandklasse verhoogd naar Euroklasse B (B-s1,d0 conform de Europese norm EN13501-1:2020). Hiermee bieden we nu een uiterst milieuvriendelijk brandvertragend product op de Nederlandse markt.”


Ook buiten geen afwerkende coating nodig
“Het grote voordeel van onze nieuwe brandvertragende behandeling is dat er géén afwerkende coating nodig is om uitloging van het impregneermiddel tegen te gaan”, vervolgt Kemps. Het brandvertragende hout kan dus onbehandeld binnen én buiten worden toegepast. Om dit te bewijzen zijn er testen uitgevoerd in overeenstemming met de BS EN16755:2017-norm. In deze norm staat een methode beschreven waarmee je kunt toetsen of het hout – na blootstelling aan weer en wind – nog steeds voldoet aan de brandklasse. Wat betreft de levensduur van onze nieuwe behandeling kan gesteld worden dat deze overeenkomt met de levensduur van het hout zelf. Met andere woorden: zolang het hout niet degradeert of vergaat, zal het impregneermiddel niet uitlogen.”


Veiligere vluchttijd en -routes door geringe rookproductie
Naast de hoogst mogelijk haalbare brandklasse voldoet ons brandvertragend behandelde hout ook aan rookklasse S1 (weinig rook). De minimale rookklasse voor binnenruimtes is volgens het Nederlandse Bouwbesluit S2 (gemiddelde rook). In tegenstelling tot andere brandvertragers die voldoen aan deze minimale eis, behalen wij de hoogste norm. Rookverspreiding heeft immers een zeer grote invloed op de vlucht- en overlevingsmogelijkheden bij brand in een gebouw”, stelt Kemps. Rook veroorzaakt de meeste slachtoffers bij een brand, meer nog dan de vlammen zelf. Met een lagere rookklasse verminder je rookvorming, creëer je veiligere vluchtwegen, langere vluchttijden en reduceer je mogelijke vervolgschade. Daarom is onze brandvertragende oplossing niet enkel de meest duurzame, maar ook de meest veilige keuze”.

 

Gecertificeerd, CE-verklaring en DOP
“Het mooie is dat alle claims – zoals 100 procent natuurlijke ingrediënten, 100 procent afbreekbaar, polymeervrij, niet-toxisch en de duurzaamheid in de tijd  – zijn aangetoond door certificerende instellingen en dit alles goed is gedocumenteerd. Onze Veteka FireProtect behandelingen met Burnblock worden gecontroleerd en gecertificeerd door een derde partij (notified body). Hiermee zijn onze CE-markering en prestatieverklaring (DOP) geaccrediteerd en tonen we aan dat onze behandelingen voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving. We zijn er trots op dat onze behandeling gebouwen beschermt tegen brandgevaar op deze duurzame en milieuvriendelijke manier”, aldus Kemps.

 

Fotografie Dion de Bakker